Wednesday, May 25, 2011

All about The World

Last 2 weeks, I had tons of time doing nothing after my Electrical Drives paper on 13th May, all I do is watching movies, and googling things. VERY random things.

Saya pun dah lupa entah dari mana tiba-tiba datang idea saya nak meng'Google' World Map.
Oh, oh, dah ingat. After exam, saya Joyce dan Azu main teka-teka Capital Cities of Countries in the World.

Surprisingly, banyak betul negara yang sumpah saya taktau, let alone their capital.

So, The one that I answer CORRECTLY:
Helsinki, sebab ada iklan kat TV, si ibu tanya anak dia yg tengah minum susu, "Apakah ibu negara Finland?" Anak dia jawab "Helsinki!"
Warsaw, Ni kalau xingat memang saje la kan, 2 budak Warsaw ni dah menyakitkan jantung saya sepanjang season.(=__=)

Buenos Aires, Argentina.
Madrid, Spain.
Copenhagen, Denmark.
Amsterdam, Netherlands.
Kyiv, Ukraine.
Belgrade, Serbia
where I heard them? Of course Partizan Belgrade and Dynamo Kyiv..

The one I got WRONG:
Melbourne, Australia.(Canberra)
New York, USA.(Washington)
Rio De Janeiro, Brazil.(Brasillia)
Bayern Munich, Germany. <== Sesuka hati je kan main bedal nama football club. (Berlin)
Milan, Italy. <== Ni pun teringat Serie A, Ibrahimovic.(Eventhough he's Swedish)(Rome)

And some I never knew/heard of:
Sofia, Bulgaria.
Kingston, Jamaica
Tripoli,Libya
Rabat, Morocco. (Sorry Chamakh, but you're not even born there, so.. I'm not guilty whatsoever=P)
Port Moresby, Papua New Guinea.
Abidjan, Ivory Coast. 

Mesti some other people dekat negara lain pun cakap, 
"Ey.. Kuala Lumpur? I never heard of that one before..what a funny name for a capital city..." =P

Actually, sangat banyaklah. Klik SINI and you'll be surprise berapa banyak nama ibu negara yang korang xpernah dengar sebelum ni.=P

Then I thought Stockholm is somewhere in England. While it is actually the capital of Sweden.
This you have to blame MUSE for their song Stockholm Syndrome. You know, with them being English band, I  assume.. you know..=P

Terukkan Pengetahuan Am saya. Saya tau, jangan salahkan cikgu Geografi saya. Saya memang suka berangan masa form 1  form 2. Tu sebab PMR saya dapat B for Sejarah dan Geografi.(^_^)

Okey berbalik kepada topic, balik je bilik after sesi meneka nama capital city tadi, saya terus google world map dan tngok satu-satu kat mana semua negara-negara yang saya tak familiar ni berada.
And tiba-tiba saya fascinates tengok peta dunia. Yela, masa geografi PMR satu chapter je rasanya kita belajar pasal World Map kan, mostly semua pasal Malaysia dan Asia Tenggara.

And tengok map semata-mata saya mengambil masa satu malam okey. So next post la saya cerita pasal Negara-negara yang caught my attention the most. (^_^)

2 comments:

Alkisah said...

keke nice idea, ed pun tak tahu menahu pasal ibu negara orang.. cis cis.. arsenal is coming to town.. tak g tengok ka

missnadira said...

haha.ofcourse! siap tgh tggu nak beli awal ni nak dpt training pass.kalau extra rajin 11july da tggu kat airport!:P:P

 

dyazStuffs Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare