Friday, July 14, 2017

Saya, Dia dan PTPTN

Masa baru habis belajar dulu, PTPTN agak lenient dalam hal hal pembayaran. So saya bayar mana yang mampu sebab gaji pertama agak kecil.
(Tapi sebenarnya kalau berjimat cermat boleh je nak bayar, tapi yelah fresh grad baru pegang duit kan.)
So kalau ada 50 saya bayar 50 kalau boleh bayar 200 saya bayar 200, kalau dapat bonus sy bayar lebih lagi. Dan ada juga beberapa bulan, yang saya memang tak bayar langsung. Sebab mmg ada beberapa tempoh yang saya mempunyai commitment tinggi. 
Tapi saya belum di blacklist dalam tempoh itu. Saya pun pelik, tapi ada yang kata sebab saya masih bayar, walaupun tidak konsisten. Yang kena blacklist ialah yang langsung tidak bayar from the start. Thats why saya masih boleh travel kesana sini dalam beberapa tahun ni.

So nak dijadikan cerita, lepas kahwin saya dan boyfren (belum mahu panggil husband lg, hee) plan our first travel this July. Tak jauh pun, Indonesia sahaja. Lagipun ada hamba Allah yang baik hati bagi kami tiket penginapan di Bali. Saya pun belum pernah ke Bali, so oklah. 
Cumanya boyfren kena blacklist PTPTN. Saya check, saya masih OK so sebulan sebelum pergi, kami cuba settle kan baki tertunggak menggunakan KWSP akaun dua dia. Dia selesaikan half daripada baki tunggakan so dapat la diskaun 15%.

Beberapa minggu sebelum itu, sekitar awal bulan June, saya ada pergi PTPTN di cawangan USJ untuk tanya berapa bayaran bulanan saya sekarang sebab saya plan nak mula bayar bulan2 pakai potongan gaji. Sebab komitmen pun dah berkurang sikit dan kalau boleh taknak di blacklist. Staff dia cakap patut saya pun kena bayar semua, tapi since saya belum di blacklist maintain lah bayar bulan bulan. So saya pun setuju bayar RM400 sebulan. Tarikh tolakan ialah pada 10hb dan 27hb. Gaji saya masuk 24hb so kalau tiada baki dlm bank pada 10hb dia akan tolak lagi pada 27hb. Ini dalam bulan puasa, so gaji bulan June ni dia akan start tolak.

So masa hari boyfren pergi PTPTN (ini bulan July cawangan Ayer 8 Putrajaya) untuk tanya prosedur selepas thumbprint, saya tergerak nak check status saya, dan rupa-rupanya, saya pun dah kena blacklist. Hahaha. Padahal duit dah ditolak pada 27hb June. Saya tanya staff PTPTN tu bila sy di blacklist. Dia kata dalam bulan June. So saya buat kesimpulan, saya yang mengada2 cari pasal. Kalau saya just bayar je PTPTN bulan2 without pergi consult org PTPTN untuk kirakan monthly installment dan buat penolakan gaji, saya rasa saya masih selamat. Tapi since saya pergi USJ haritu, saya letakkan diri saya dalam radar PTPTN. Dan once dia gagal deduct duit pada 10hb, terus saya di blacklist sbb sy mmg dah ada tunggakan pun. Bak kata orang, lembu yang bagi leher dia untuk disembelih. Hahaha gelakkan diri sendiri.
So hari tu dengan saya2 sekali buat rundingan untuk bayaran balik. 
Esoknya 7hb July saya register i-akaun KWSP.

So macamana prosedur nak bayar PTPTN pakai EPF akaun dua? Simple je.
1. Pergi ke PTPTN dulu buat rundingan, berapa yang perlu dibayar untuk hilangkan blacklist. Memang patutnya perlu bayar semua baki yang tertunggak. (Baki tertunggak ni means kalau kita habis study tahun 2010 tempoh bayaran sampai 2015, sekarang is 2017, means kita ada baki tertunggak selama 2 tahun) Tapi kita boleh buat rundingan dan selalunya bayaran minima ialah 25%. Saya bayar RM5000 sahaja, boyfren pulak memilih untuk bayar half dari baki tertunggak dia. 

2. Then kita pergi KWSP cakap nak buat pengeluaran berapa amaun yang nak dibayar tadi, dia akan suruh kita create i-KWSP akaun di website KWSP.
Kalau tak pergi KWSP pun takpe, hanya call, sebab dia akan bagi password sementara untuk login.
Kita perlu login pakai nombor KWSP kita dan password sementara tadi. Dan bila Login kita kena tukar password. Dan apply untuk pengeluaran dalam website tersebut.

Kalau kita pergi pejabat KWSP dia akan tolong kita buat dekat sana terus. Kalau call mungkin dia akan bagi step by step, kalau macam boyfren, staff kwsp email/whatssap step by step instruction.

i-KWSP ni cara baru untuk kita buat pengeluaran akaun 2. Untuk semua tujuan lain juga, macam pengeluaran untuk housing loan, atau umrah/Haji. Masa saya buat pengeluaran untuk Housing Loan tahun 2014 belum ada lagi i-KWSP ni. So sekarang dah lebih mudah.


3. Lepas kita dah request, dia akan register, lepas register after dua ke tiga hari dia akan approve.
Lepas approve KWSP akan call untuk kita pergi thumbprint dokumen pengeluaran di mana-mana pejabat KWSP. Masa ni diorang akan perlukan bukti kita dah habis belajar, contoh, transkrip pengajian atau Degree/Diploma Certificate lah. Jangan lupa photostat siap siap sebab sesetengah KWSP tiada perkhidmatan photostat.

Kalau tiada masalah, cepat lah, thumbprint serah salinan Cert dan terus balik. Tapi macam saya ada descripancy dekat nama course di Degree Cert dan nama course di offer letter PTPTN, staff KWSP takut pegawai dia tak approve, so saya kena pergi PTPTN balik minta pegawai dia keluarkan surat yang menyatakan diorang aware akan perkara ni untuk sokong application saya di KWSP tadi.
Macam kes saya, asalnya saya ambil course Electronics Majoring in Multimedia, by sem ke tiga, saya tukar course ke Electrical tapi disebab kan course nya sama 4 tahun juga, dan amount pinjaman pun sama, saya tak perlu request pinjaman balik. Thats why offer letter PTPTN saya masih Electronics Majoring in Multimedia. So saya pergi ke PTPTN keesokan harinya dan minta pegawai buat kan surat. 
Saya suka dengan staff PTPTN Ayer 8 Putrajaya sebab diorang sangat helpful dan sangat cepat berurusan, mesra alam (dan tak judgemental).
So dah dapat surat terus saya ke KWSP hari yang sama untuk serahkan kepada pegawai untuk approval.

4. Bila dah dapat approval dari KWSP, means KWSP dah transfer amount sekian2 ke PTPTN, kita perlu pergi PTPTN untuk isi borang Ujrah. Masa saya request for surat sokongan tadi, Boyfren sudah dalam proses isi borang ujrah, dan beli setem hasil dan dia terus submit. Ujrah ni perlu untuk restructure balik bayaran untuk baki yang selebih nya. Macam boyfren, lepas ni dia hanya perlu bayar remaining baki RM100sebulan, sebab baki dia dah tinggal sikit. 

Selepas submit borang ujrah barulah PTPTN boleh clear nama dari blacklist.
So Boyfren harini 14July dengan rasmi nya sudah tidak blacklist lagi.



But I still am. T_T

Kalau blacklisted, dia akan keluar statement macam ni. 

Sebab boyfren dah apply dulu sebelum saya realize yg saya pun blacklist, so dia dah settle dulu. Sekarang saya sedang tunggu kelulusan dari KWSP selepas hantar surat sokongan dari PTPTN tadi. Mungkin dalam beberapa hari. Kalau ok saya tinggal untuk isi borang ujrah dan clear blacklist.


Keseluruhannya, proses ni tak susah, ikutkan tak payah ambil cuti pun, kita boleh check sendiri baki tertunggak di wenbsite PTPTN, buat i-KWSP akaun, hanya pergi bila nak thumbprint di KWSP. Isi borang Ujrah pun rasanya boleh submit online. Sebab staff PTPTN banyak yang boleh berbincang menggunakan whatsapp dan email.

Tapi disebab kan kami nak cepat, kami terus pergi sebab kadang2 staff ni banyak kerja dan terlupa reply whatsapp/email dokumen. So kalau kita terus pergi, lagi cepat proses.

Macam boyfren, everything settled in less than 3 weeks. 
Proses saya masih berjalan sebab saya baru apply 7hb July, skarang dah seminggu. Kami akan travel pada 23hb July InsyaAllah.
So harap nya dipermudah kan.

So kepada adik2 diluar jangan jadi macam saya, kalau pinjam apa saja study loan, buat potongan gaji dari awal,
Ada kawan saya yang istiqomah bayar study loan dr mula kerja, sekarang dah habis bayar pun.
Kalau bayar sikit2 macam saya lambat lah habis.
Bagus juga dia implement blacklist/ccris ni sebab saya org yg suka travel dan berniat nk tambah property, so dia akan buat kan saya usaha nak bayar supaya saya tiada halangan untuk buat semua ni. 
Bagi saya, bila saya meminjam, saya memang perlu bayar. Selagi tak habis bayar, saya akan rasa tak puas hati. Cuma awal-awal dulu saya kalah dengan perasaan nak shopping dan leniency PTPTN. T_T
InsyaAllah, lepas ni isu PTPTN boleh settle.

OK.sampai sini cerita PTPTN.

Nanti cerita lain pula.

****Update 19 July:
KWSP da approve payment ke PTPTN lebih kurang 9.15am, terus whatsapp staff PTPTN, dia terus clear blacklist on the spot.
Ujrah boleh buat later. Alhamdulillah.
Da xpayah check website KWSP 500 kali sehari da.hehehe.

Wednesday, July 12, 2017

Tying the knot

If you knew me, I'm one of those who getting married is the last thing on her to-do-list.
But I'm a fan of early marriage too, IF and only IF, you already have someone you trust to spend your whole life with. I did write a lengthy post on that years ago.

If you already found the one early, then by all means, get married. But if you are single, there's nothing wrong with it, just enjoy life and be happy. Love will find its way. 
Don't force something that might not meant to happen yet.

In my case, I kinda already prepared to live alone till I'm old. I have arranged the next 3 years plan of what I wanna do. Alone. 

I started travelling on my own. 
My first solo trip was to Sabah, just to get a taste of what it's like to travel on my own, then when I get the hang of it, I went further to Koh Lipe. Then a little more further to the beautiful Palawan,
Then I pluck up all my courage to go beyond the continent and hence my trip to Turkey and Greece.

I came home with the biggest satisfaction I have so far. Some kind of fulfillment, or accomplishment. Couldn't really say.

Just a huge amount of endorphin release.

And then after few days, I got strucked with one question.

What's next?

I'm in the midst of planning my next best thing, coming up with plan, scratching it up, come up with other plans, and got stuck.

Then,  out of nowhere, this guy came to me. (Or came back to me)

He was a classmate from Form1(1999) till brief period of Form4 before I moved to Penang.

We used to went out together somewhere 7 years ago. But it ended up badly after some time. I did write it here somewhere too.

I did ask God,
Why him? of all people in the world?

The cocky, a tad bit egoist, famous sportsman who doesn't even glance at me in school. Might even mock or sneer at me at some point. I hated most of my classmates (if not all) at the time and I was trying my best to forget or at least repress all the bad memories i have  from that period of time.

So why did God send me this almost perfect guy, but he came from a period of my life that I'm trying to leave far behind?
what kind of game is this?

But then I realize, God always have reasons.
This guy cared for me.
The only person in the world who cared for me the way I always wanted to be cared.
He is not the boy I knew 17 years ago.
He is now a totally different man. He's a version 2.0 of himself.

He scolds me like a dad, asked me to pray like a dad and warn my spending like a dad.
He caress my head like a mom did to their kids, peeled my shrimp for me like a mom did for their kids, calms me when I'm down like a mom did to their kids 
He is chivalrous like a brother, protective like a brother, humorous like a brother.
He listen to me like a sister, give fashion advise like a sister and cry with me like a sister.

What else a girl who always feel uncared could've asked for?

So I marry the guy, and like every other couples, wishing this relationship will last beyond our lives.
Wishing this relationship will bring us closer to God.

I'm not the kind of person who displays affection in social media. I'm concerned of what others might think or say, or some might get offended, or some might think its inappropriate, Yes I'm overthinking, I can't help it it's wired in my brain T_T. I even complain to him if he did, (cos he loves to post stuffs on Facebook)
But I figured, once in a while I should, show or tell, how I feel , not for others to see, but for him to know, that I actually more than appreciate, grateful even, for all the things he has done for me all this years, for coming back to me, and for just, merely existing.

Alhamdulillah.

That's all I can say.

Thursday, March 16, 2017

About being Thirty

Aah..its been a while..

Let's see... I turned 30 three months ago. Yeah the dreaded Big Three O. (dreaded only for me, it makes no different to anybody else I believe).

Few months ago, I searched about what other people think of being thirty. So I got one that says EXACTLY whats in my head.

This past year has been the best of my life, though, and frankly, I haven’t wanted to leave my twenties so adamantly until fairly recently – when I realized I did manage to check off almost everything on my “To Do in My Twenties” list. I graduated college, carved out both a full-time and freelance career for myself, found “the one,” and traveled a pretty good amount. I also had a lot of fun along the way and am somehow not in crippling debt, which makes my self-inflicted back-pat feel pretty darn genuine.So what’s next? Frankly, I have no idea. And while my type-A self is mostly terrified by that revelation, I’m also pretty excited. This is an entire new decade I get to decide how to spend.It’s an entire 10-year span where I can continue to find myself, but with an added bonus I didn’t have when I turned 20: I know what I want out of life, and I know I’m capable of achieving everything I want to achieve.

YES!

Checked off almost everything on my "before 30" list.
Full time and freelance career.
Found 'the one', or rather 'the one' found me. (not that this is an achievement, but still grateful it happens)
and travel a pretty good amount.
Yes.

So what's next?
This is the BIGGEST question that haunts me for the past 3 months.

Yes, I know what I want in life and I'm capable of achieving what I want to achieve.

But somehow, with a lot of options in this huge huge world in front of me, I don't freaking know which one do I choose!

And that is TERRIFYING! My Thirties has already begun and I have not started with whatever kind of life I wanted to live in this new phase of my life.

I'm still in idea brewing phase, planning, scrapping, planning again,
Midlife crisis at its best.

I will foreseen this whole 2017 will still be my transition year.
May God show me the way.
 Amin

Sunday, January 22, 2017

Trend Kahwin Simple, Simple kah?

*Saya tulispost ni in January tapi at the time belum kawin, so malas pulak nak post for some reason. so tunggu dah kawin ni July baru post.😅 Tapi sy post still ikut tarikh January.

Kebelakangan ni rasa macam banyak dah orang post majlis kawin 'simple' katanya. I'm not against kawin simple, I'm a HUGE fan sebenarnya. Massive fan kalau ada sesapa yang berjaya pull off majlis kawin simple ni.
Tapi majlis kawin kat Malaysia ni terbahagi kepada 3. Majlis nikah+Majlis sanding perempuan+Majlis bertandang(i.e.majlis sanding belah lelaki) 
And maksud 'simple' ni pulak apa? 
Yang saya cakap respect ni, kalau dia buat simple tu as in KESELURUHAN simple. Cost pun secara keseluruhan lebih murah dari selalu orang buat. Bukan nikah je simple tapi sanding besar2an, atau bertandang je simple, tapi belah pempuan dah buat besar2an. So keseluruhan tak simple jugak lah namanya. Sebab cost dah lebih ke salah satu dari 3 majlis tadi.😅

Saya ambil beberapa contoh yg kita pernah tengok sebelum ni, yang saya telah research aka stalk serba sikit tentang kedua dua pasangan di media sosial masing-masing. 

1. Saufy & Rozana, 


Diorang ni yang buat majlis makan2 dekat Red Bungalow ala2 rock and roll theme, both pakai Tshirt hitam je. Memang sempoi habis. Makan minum dalam cawan/pinggan kertas. So semua org puji majlis tu simple dan unik. 

Bawah adalah gamba majlis nikah.



Comel gila Rozana ni 

Tapi bila tengok balik, majlis diatas tadi hanya untuk kawan2 je. Hanya org muda-muda yang datang. And if im not mistaken Saufy ni seorang penulis so dia ada kawan/follower yang ramai. So, org2 tua xde dlm majlis tu. Most probably orang tua2 dan saudara mara datang masa majlis nikah yg diorg buat proper sama mcm org lain buat. 

Saya masukkan Saufy dalam list sebab beberapa kali si Saufy ni up video kawin dia dan bangga cakap majlis dia simple dan unik. 😅But if you are one of his follower korang boleh faham la kan Saufy ni personality dia memang gila-gila sikit. haha.
Bagi saya unik yes. Tapi simple dan murah, rasanya tak kot. Kambing Golek je dah berapa cost dia. 
So tidaklah termasuk dalam kategori SIMPLE. dia masuk dalam kategori majlis kawin unik/rare.

2. Shazwani dan Shahiran, 

And then pasangan ni yang pakai baju Melayu dan Baju Kurung moden warna Gold (Bronze?) and the bride bawak handbag masa majlis bertandang. Semua orang cakap simple nya majlis kawin dia, cantik pulak tu. 


And sekali lagi, 

itu majlis bertandang, 😅 



Majlis nikah belah perempuan dah buat betul2 dah, tidak jugak simple, ada baju pengantin siap lace semua, make up mcm pengantinlah dengan contact lense grey, pelamin semua siap. 
Pelamin moden ni, walaupun simple, tapi ada cost juga. Kerusi, lampu, carpet, kain backdrop, pasu bunga, bunga2an lagi. Yang tak best dia siap post dalam instagram (kalau saya tak silap) tentang majlis simple dia is better than others yang tak buat macam dia.
Tapi yang kesimpulannya, x simple mana juga...ada yang lagi simple dari ni awak. So saya ada sikit rasa tak best sebab dia dah buat benda bagus dekat majlis lelaki, tapi macam downgrade orang lain yang xdpt buat  benda sama(majlis simple)...😅

And lastly yg paling latest, 

3. Ezaura dan Fadzli.

Ini couple yang cerita betapa kelakar nya pembuat pelamin tak sihat, so dari situ diorang rasa xmau pakai lah baju songket yang dah disewa, so pegi beli baju lain untuk buat majlis bertandang simple nih. So si husband pakai baju Melayu, wife beli jubah baru, tudung 10RM. Takde mekap tebal, simple je, contact lense kaler je skit.

Taaapiii tengok diorang ni punya majlis nikah & sanding belah perempuan, lagi best dari Shazwanie & Shahiran td.
Majlis sanding diorang ialah tema dalam taman siap dengan Dulang Boys, Bridesmaid semua.



Majlis nikah






Gambar2 majlis sanding

Cantik gila kott baju reception diaa, and baju nikah color tiffany blue. Pengsan. Memang cantik.

So So So..kat mana simple diaaaa.*nanges*

Okla, 

Yang Saufy & Rozana tadi mungkin dia tak claim majlis kawin dia simple dan cost rendah. Tapi semestinya UNIK.
So maybe si pengantin lelaki boast on the Uniqueness of his majlis. Okla.

Shazwani & Shahiran / Ezaura & Fazli diorang boast majlis kahwin simple, tapi sebenarnya majlis bertandang sahaja yang simple. Tak berapa pasti dengan capacity majlis belah perempuaan Shazwani & Shahiran sebab tak banyak gambar mungkin juga bilangan jemputan xramai, tapi majlis Ezaura & Fazli secara keseluruhan memang tak simple langsung. 

Itu je point saya buat post ni, sebab semua pasangan ni viral dengan tajuk 'Majlis Kahwin yang Simple' or at least is implying that majlis diorang simple dan cost savvy. And ramai yang comment dan memuji bagus buat macam ni, tag pasangan masing2 etc.
Which is for me not really true in reality sebab their majlis tidak secara keseluruhannya simple dan berkos rendah.

Then kenapa wedding diorang viral?

Sebab pengantin perempuan nya cantik.  Plus diorang ni orang yang 'ada nama' juga. Saufy ada ramai follower dia sendiri dalam arena penulisan indie. Shazwanie model sambilan yang memang ada ratus ribu follower di Instagram dan Ezaura staff Astro. 
And majlis bertandang diorang ni jenis yang simple tapi tak nampak cheap, and instagram/facebook worthy.So ramai orang suka. 



Kalau nak tengok yang betul-betul simple, saya jumpa dua ni. Banyak lagi saya percaya, cumanya tak viral lah.

2. Amirul Asnawi & Shuhada Sobry

Ini baru betul simple, nikah +doa selamat. Baju biasa2, majlis biasa2, takde pelamin, takde majlis pun rasanya.
Diorang pun viral tapi rasanya  tak sefamous yang lain2 tadi.

1. Fadhil Mohd Isa & Siti Norazlin Salim

Setakat ni, ini yang paling betul simple dan cost murah.
And bila saya tengok ada majlis macam ni, saya nak tahu siapa pengantin perempuan dan parents pengantin perempuan.
Yang memang cool gila, dan setuju dengan majlis macam ni.




Sebab saya faham, selalunya perempuan susah sikit nak conform untuk majlis kawin simple sebab itulah satu2 hari diorang dapat jadi perempuan yang paling cantik. Setiap perempuan at one point akan ada dream nak jadi princess and hari kawin ialah hari yang diorang boleh rasa jadi princess for a day.
So most of us akan teringin nak pakai baju warna yang disukai, design yang disukai, pelamin yang diidam kan.
The fact that seseorang perempuan tu sanggup lepas kan satu2 nya saat dia boleh jadi princess for a day memang buatkan saya respect.

Dan parents pulak, bila parents tu sanggup tak panggil ratus2 kawan2 lama dan saudara mara  untuk majlis kawin anak, atau takda isu jaga air muka atau sebagainya, memang saya sangat2 respect.
Serious kalau saya jumpa mak ayah pengantin perempuan ni, memang saya akan amik gambar dengan diorang, Diorang mempunyai pemikiran yang sangat bagus yang saya harap semua parents lain ada.

Tapi macam saya cakap mungkin tak ramai yang suka sebab tidak Instagram worthy. Mungkin ramai lelaki yang setuju tapi  untuk perempuan dan ibu bapa. Susah sikit. Sebab kalau pun mungkin pengantin perempuan setuju buat simple, dia still nak splurge untuk pakaian dia dan photographer. Sebab perempuan memang agak sentimental sikit dan nak kan kenangan kahwin jadi sesuatu yang istimewa yang dia boleh ingat sampai bila2.

Parents pulak, dari segi bilangan jemputan lah. Kebanyakan nak jemput semua orang yang dia kenal kalau boleh. Selalunya nak pleasekan orang ramai, atau risau orang akan mengata.


So kesimpulannya, Tak senang untuk kita lawan keinginan untuk melawan arus, untuk lari dari apa yang dah terbiasa, walaupun for a good cause. And wedding is not only about us, it involves family and that make it even harder.
Thats why saya respect kepada yang berjaya dan kurang gemar kepada yang claim dia berjaya tapi sebenarnya.. not quite there. Even saya pun inginkan majlis kawin simple, but kalah kepada keinginan ibu bapa dan ada sebahagiannya kalah kepada keinginan sendiri juga.

Itu cerita untuk kemudian.

harap in the future, akan ramai yg cuba buat majlis sesimple mungkin. 
Sebab yang lebih penting kan the marriage itself, not the wedding.

Monday, December 05, 2016

Counting Days



Harini saya cuti. Its the end of the year, kerja xbanyak and annual leave still banyak,(since I dont travel to far places this year) so I took my leave here and there this month.

But harini for some reason tenang sikit, construction sebelah tak bunyi kuat sangat, tak hujan lebat or panas terik. Feel comfortable doing nothing in my own house.

Been thinking a lot lately, way more than I should.
Mostly because I'm turning 30 in few weeks.

I've been scared and nervous for God knows why.
Some say I shouldn't think too far ahead. We can think ahead, but thinking too far ahead will destroy our ability to feel and live the present. because we dont know the future, we dont even know how long we're going to live, so why thinking about the unknown?

I know that.
But humans are a creature of habits.
We kept making the same mistake over and over again.
I dont know why turning 30 is too big of a deal for me.
Its just numbers.
But it does scares me, I dont know what it is that scares me.
Whether is the growing up part, how life feels more and more real as you get older, the responsibility it brings, or the restriction that come with, or the opportunities i may or may not have, or other things?
I need more days like this, to think, and to ponder.
About life, and everything else.
So far Im grateful of what I have.
Hoping that I will continue to be grateful for the rest of my life.




Sunday, January 03, 2016

Then Which of The FAVORS of your LORD will you deny

Since I was in high school, I have this idea in my head about the kind of person i want to be.
1. I wanted to lose weight.
2. I wanted to grow up to be an independent girl with both beauty and brain.

10 years later.
I lost weight.
I grew up an independent girl, I have my youth and my wits.

Then in my degree years, it gets more specific.
3.I wanted to finish my engineering degree.
4. I wanted to be an engineer.
5. I wanted to do all the outdoor stuffs, rock climbing, bungee jumping etc.
6. I wanted to travel the world by myself.
7. I wanted to have my own house.
8. I wanted to have someone who love me with all his heart.

5 years later
I achieve ALL that.

I thought i'm the kind of person who think of what I wanted in life, and GETs it.
I'm proud of myself.
I hold on to this saying,



But then I thought, 

GOD is the one granting me all this..
Not me, 
Not solely my effort.
It's HIM who gave me what HE thought is best for me and distance me from what HE think is not.


Now the question is, 

I hope I never stop being GRATEFUL.


Saturday, November 21, 2015

Turkiye/Greece 2015 - Fethiye Part 3 : Saklikent Gorge

Day 8 - 10th October 2016 (Saturday)

On my 3rd day in Oludeniz, I booked one of the tour available around Fethiye. There were few options available but I chose Saklikent Gorge tour by jeep. Thinking it'd be more like a road trip.



It took about 1hr and a half, and the view throughout the journey was amazing.



Olive plantation in Zorlar.
Most of the agriculture here as I can see are olives,pomegranates and corns.(if im not mistaken)

The road view from the jeep.





There are a LOT of mosques throughout the journey as well.
In the suburbs, the people are more conservative and they practices religion more than those living in big cities.


And then we reach here, Tlos ruins which dates back to Roman, Byzantine and Ottoman empire.
But we didnt go up close since it is not a high season and probably the tour guide was lazy since the number of tourist are less than 20.

Our tour guide explaining the Tlos ruins.

Further up we stop here for tea and some traditional pancake.







I was trying to take the picture of the tea maker but I didn't notice the lady will cover her face everytime I directed my phone towards her. Sorry for making you uncomfortable ma'am.


I took the time to play with this fish i forgot the name but its very fast and agile its not easy to catch.



Then we continue the journey.


More mosque.




And finally we reach the Gorge.








It was a long stretch of hardened mud and clay. Beautiful and unique at first but after a few kilometers of the same thing me and few local tourist starting to get bored and turn back to the entrance since we're only given 1hour to roam around and its already 45minutes inside.

Me and Meliha.
She and her husband are from Bursa, came to Fethiye for their honeymoon.
Both didnt speak English at all but eager to talk to me with the help of another local, Bekir.




My picture taken by Meliha. The best one is where I closed my eye.haha


Then on the way back we had our lunch at this one waterfall. I forgot its name. We trekked a little to the waterfall so we're not allowed to bring our phones. I'm not really keen to see a waterfalls since there are a lot back home and the river was freezing cold, but the trekked path to the fall was some experience though. Too bad I didnt bring my phone along.


 So after lunch we went to water rafting. The lunch provided was amazing, I had some chicken kebab with rice and some fries. The menu are same throughout Turkey it's just the matter of how they cook it that make it tastes different. Some were dry and tasteless, some were juicy and delicious. And I had good company during my lunch after the Saklikent Tour. We had our lunch on the tree house restaurant nearby the waterfall and I chatted with a late forty/early fifty couple from England who were very friendly and chatted about almost everything from their 2 sons about my age to their premier league football.

I can say throughout my journey that the Brits are a very loving people. I saw a lot of retired couple around my granpa/granma age still holding hands with each other.
And they're always saying 'Dear' or 'Sweetheart' or 'Love' when addressing other people even strangers. Normally those who are younger than them. Maybe it's just how they are. 






I started to regret my decision when I got into the ice cold water. But i continue along with my 'raft'



I lost my paddle at the end, since the stream was damn strong. But it was fun.

Then we went for a mud bath. Where locals claim to have health benefit to your body.


It was all fun and games during the mudbath, all acting silly and throwing mud at each others back.
Then we shower off all the mud and head back to Fethiye.


The night life at Oludeniz beach was very lively, i wish i could sit in one of those colorful cafes but im alone and dont want any trouble so i just stayed in my room for the night. Introvert alert. 






The view on the beach the next morning. Parachute infected the sky and the beach.
From Oludeniz I took a van back to Fethiye town to catch a plane at Dalaman Airport back to Istanbul.


I had some time to kill and i stroll around Fethiye old town to buy some souvenirs.






One of the cafes in old town.


Bus enroute to Dalaman Airport.

So far I can say the most important LESSONSduring my travel up until now is,

Bring my camera phone everywhere I go and take pictures with great people I met along the way. 

Like the Lady on my bus ride To Bodrum, and the couple from England. The treehouse restaurant, and the food we ate there.
Sometimes when you're travelling alone, you will appreciate every kindness you receive from strangers more often than not the one around your parents age. Just the feeling of random kindness and friendliness even you're in a place full of strangers where nobody know your name or even who you are. God bless those kind and loving people.

Next, Istanbul part 2. Last stop before I head back home,

 

dyazStuffs Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare