Sunday, March 04, 2012

Update

Okay where do I start. My last post was 18th Feb. Wah. Banyak minggu jugak tak jenguk blog ni. Masa kat tempat kerja macam-macam idea dalam kepala. Bila dah dapat internet, malas. So typical of me.:P


First week intern biasalah takde kerja sangat lagi. Monday and Tuesday ada training from one manufacture dari Italy. Wednesday Swiss manufacturer pulak. Technically what the company do is more to mechanical lah, focusing on valve. Tapi basic nak tau everything about valve pun kena tau electrical. So I can relate with what I learned in school. Bezanya masa belajar, belajar benda besar, i.e Power Station, Power System, Transmission System etc tapi bila intern, magnifies on one or two components in that big things.

Then on Wednesday my supervisor hand me one big ass file. Ada 18 chapter about Flow Control suruh saya rebus dan minum. Study.


Basically all about Liquid and Gas/Steam Flow, Intro to Pipeline flow sikit-sikit. Product-product dari manufacturer. Apa guna, bila nak guna, situasi mana nak guna. Teringat masa buat lab Transformer Oil Testing untuk subject High Voltage. Of course la tak masuk semua. haha. Tapi I got the general idea. NOt only pasal apa company tu buat tapi about the engineering field itself. Dulu saya ingat asal amik electrical je kerja Power station, Substation, kerja dengan TNB. Tapi tak juga. Luas sebenarnya bidang engineering ni. Ikut minat la. So in a way I can figure out what I really like and want to do in the future.


So for now still rasa macam dlam kelas, kena dengar foreign lecturer bersyarah with slideshow presentation, kena study buku tebal-tebal. Cuma bezanya tempat je lain. And dah tak boleh pakai seluar jeans except saturday. And kena bangun pagi. Haha. Tengoklah minggu-minggu akan datang kena buat apa pulak.


Love this mousepad on my desk.
Banyak lagi nak cerita ni. Nanti sambung.(^_^)


4 comments:

Abg Stalker said...

wah..company besar. :)slow2 le dya.cuba lekat dgn company ni.mn la tahu dpt serap lps hbs bljr nti.btw,engineering field mmg luas.x terikat dgn 1 je,byk cabang.^^,sy civil.take care!

Alkisah said...

uishh hebat hebat..

delarocha said...

semoga dipermudahkan

missnadira said...

abg stalker:eh bukan la..company kecik je..sy xkisah..lepas habis nnt lain cerita..hehe..thanks bytheway..

alkisah:saya xbuat kerja apa2 lg kot..ape yg hebtnye..:P:P

delarocha:thanks!

 

dyazStuffs Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare