Monday, July 27, 2009

mini project update

hari ini tanggal 27 haribulan Julai 2009, saya mengisytiharkan.. circuit kami telah berjaya menghasilkan waveform!! yeaaaayyy!!!! =P=P

haha..saya sangat excited sila jangan peduli kepoyoan ayat diatas. Tapi macamana tak excited.week 3 start construct, dah week 7 baru nak dapat hasil..orang lain dah masuk third schematic kitorang masih tekial2 cari waveform. bukannya tak pernah dapat. masa week 3 tu jugak actually dah dapat tapi try the next week hilang segala waveform. yang mana sepatutnya jadi square wave jadi berbukit bukau punya wave. mana tak gugur segala rambut sebab tension.

harini saya dan joyce dengan berwajah ceria dan berfikiran positive masuk kedalam lab dan costruct balik segala benda. setelah tukar2 beberapa component dan beberapa circuit board dan setelah mengalami beberapa letupan letupan kecil, waveform yang ditunggu keluar jugak akhirnya. hehehe.. happy gila. rasa macam pagi tadi dah minum felix felicis. hahaha..balik terus semagat construct third circuit.yeay.yeay.dan yeay infinity....=)=) ..(somebody please stop me from gigling...)



letupan kecil yang dimaksud kan. rasa nya dah tiga kali circuit meletup ni kali ketiga. first IC burn lepas tu capacitor burn this timemeletup masa nak cucuk wayar ground ke circuit board sedangkan rupa2 nya AC supply tu masih on. salah jugakla sebab tak check the plug first. *sweat*. sangat scary gila sebenarnya,thank God saya or Joyce tak directly pegang the wire. *phew*
but itu bukan lagi the highlight of the day. after kami punya meletup, the group behind pulak blow.sampai menyebabkan separuh lampu lab tu terpadam and the whole floor trip.technician2 and lecturer2 dari lab lain semua datang ke lab kitorang bising2 sebab budak2 yang buat lab di bilik2 sebelah semua terganggu. takut gila after that. dah give up betul. tapi slow2 kami construct jugakla.sambil sembag2 and gelak2 and finally we made it! (haha..padahal baru 2nd schematic.but biarlah kan.=P)


alaa..lupa pulak nak ambil gambar waveform yang kitorang dapat tu.cis.tape.next time lah upload.:P:P

circuit yang telah diconstruct semula untuk kali yang keberapa puluh ntah.

Dengan ini saya mahu mengucapkan ribuan terima kasih kepada transformer, circuit board,capacitors,resistors,transistors,IC dan jumper2 wire sekalian kerana telah memberi kerjasama kepada Dya dan Joyce yang rajin lagi comel ini. Kepada component2 yang tidak disebut, sila jangan ambil hati. terima kasih juga. sila terus memberi kerjaama kepada kami ya. Jangan merajuk2 lagi okey..=p
saya suka mini project! (senyum degan begitu lebar)




6 comments:

iekah said...

taniah=)

Joy said...

akakakkak!! yeayyyy!!

dya said...

hehe..thanks iekah..;)
joy mari pergi buat third circuit skarang! =P

dieyae16 said...

seronokkan mini project nih~!!
semoge bejaye wat circuit2 akan datang..hehe

adila02 said...

hehehe.. wat mini project pasal motor eik/?

ngeh ngeh..

oit.. nak nasihat ni.. utk circuit yg gune UJT.. plz..plz.. make sure korang phm btul2 circuit itu k.. b4 nak implement.

kalo x.. hancus la sgala usaha korg tu, silap2 dgn thyristor yg bharga RM100++ tu pn skali hangus..

btul nih.. hehe.

good luck.!!

P/s: bdk2 electrical mmg slalu mengblackoutkn blok FOE..miahaha [evil]

dya said...

jen jen : betul betul betul bes bes..haha

dila : betol dila..walaupun aku ngan joyce belum penah blackoutkan satu floor lagi (mintak simpang) tapi kakak lab tu asal nampak kitorang masuk lab je, pesan dah, "korang jangan bagi letup letup lagi eh" hahaha...

about UJT tu,tu la..belum smpai lagi.baru part yg gune pulse transformer..tula nk kena betul2 careful and faham..thanks for the advice k..;)

 

dyazStuffs Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare