Saturday, January 05, 2013

Engineering Drawing

When I applied for my current job, my superior asked if I have experience in AutoCad. I said no, because somehow, I never learned the software. But I told him, those software are something we can learn. With or without official lessons. Like photoshop. Or something. And he agrees.

So now, actually a huge chunk off my work involves AutoCad.

Baru saya teringat, dulu time sekolah kan saya amik Lukisan Kejuruteraan form 4 n form 5. It's actually what my department have been doing. Mendesign dan melukis lukisan kejuruteraan. Cumanya, sekarang AutoCad dah digunakan secara meluas. Orang dah tak pakai papan dengan sesiku T tu lagi. kot.

And saya tak bernasib baik sebab batch lepas saya baru diorang start ajar AutoCad sekali dalam subject Lukisan Kejuruteraan. Rugi-rugi.


Drawing board conventional

Dulu everytime nak pegi lab LK bawak papan ni mesti rasa cool gila. 
boooo Biology. hahaha.


Rotring drawing board set.

Tapi yang saya punya dulu A4. So takbes sangat pakai.

So bila fikir-fikir balik, punyalah tak relevan dah subject tu. Teknik-teknik melukis tu semua, 2 tahun belajar last-last tak pakai. Mungkin ex-classmate saya yang amik Architecture still pakai kot. Ke Architecture pun dah pakai AutoCad sekarang?

And budak-budak sekolah skarang still belajar pakai papan or totally AutoCad dah semua?

So kesimpulannya disini, pengalaman AutoCad saya dah 1 bulan. Orait lah kan. hahaha. Nasib baiklah draftperson semua baik-baik belaka. Kalau tak berat jugak la.


GA drawing for Battery Box. 

Syaratnya kena selalu buat, baru laju sikit. Macam Maths jugak, kalau selalu buat familiar lah.
Cuma satu je, saya nak PC ! !
Pakai AutoCad kat laptop samalah macam pakai Rotring size A4 tadi. Tak best. Tak puas.

Tapi baru lagikan, so takleh la nak demand, but haritu boss kata saya kena install satu design software, laptop yang ada tak compatible so maybe soon la. Takkan dia nak biar saya buang masa kan. Lagipun malas  betul nak bawak laptop ofis kehulu kehilir. Kena rompak ke apa sape nak bertanggungjawab?

Okey, off for now. happy weekend everybody!


5 comments:

EG said...

Dulu dekat sekolah dulu gua ambik bio. Tau2 masuk degree ambil engineering. Lukisan2 ni mmg gua lambat sikit la dari orang yang dah belajar LK waktu spm. Haha.

Joe said...

Rindu pulak nak bawak drawing board. Sekarang nie dah keje pun still kene menghadapt drawing, pakai autocad and pelbagai design software. Susah jgk jd design engineer nie.

nadiradyaa said...

EG: haha..aah kan..mechanical pun ada drawing ek..xpe lelaki cepat tangkap..:P

Joe:Em xjugak susah..bes je..depends on minat..hehe

Mohamed Khairullail Salim said...

Drawing board rotring ni nak juai tak? kalau nak juai email saya. mkls84@yahoo.com. Thanks

Nadira R said...

Khairullail:Lepas habis form 5 sy dah jual kat junior la.sorry ye.:)

 

dyazStuffs Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare